Al ruim een decennium dé EV-verkoopspecialist van Europa

Home | Financieel | Bijtelling | Regeling voor zzp'ers en de vof

Het bijtellingsvoordeel van een elektrische auto is nog groter voor een eenmanszaak/zzp’er en VOF

Heeft u een eenmanszaak of vof en bent u aan het kijken naar een elektrische auto? Zo ja, dan hebben wij interessante informatie voor u waardoor het aanbod van fiscaal aantrekkelijke auto’s een stuk groter is. Het is namelijk zo dat de bijtelling van de auto voor de eerder genoemde rechtsvormen nooit meer is dan de totale autokosten op jaarbasis. En doordat EV’s veelal lage gebruiks- en onderhoudskosten hebben kan dit heel interessant voor u uitpakken.

Hoe lang blijft de belastingkorting op elektrische auto’s van toepassing?

Een auto heeft een gegarandeerde bijtelling van 60 maanden vanaf het eerste moment van de registratie. Dit is ongeacht of de auto geïmporteerd is of niet. Na deze periode geldt voor eenmanszaken/zzp’ers en vof dat de bijtelling maximaal zo hoog is als de totale autokosten op jaarbasis. Denk daarbij aan financiering/rente, verzekering, afschrijving, onderhoud, banden, reparaties en elektriciteitskosten.

Hoe nieuwer de EV, hoe hoger de fiscale bijtelling en daardoor privé onaantrekkelijker

Die bijtelling varieert sinds het jaar 2019. Want elektrische auto’s tot 2019 hadden vierprocent bijtelling over de cataloguswaarde van de auto. Dit is/was ook de reden dat ze zo aantrekkelijk zijn om zowel zakelijk als privé te rijden. Vanaf het jaar 2019 zijn de regels “minder” fiscaal aantrekkelijk omdat er sinds dat jaar een maximum geldt voor de belastingkorting.

Veranderende bijtellingsregels vanaf 2019 tot en met 2026

Vanaf 2019 is die regeling veranderd en wordt de bijtelling per jaar hoger en de fiscale drempel lager. Zo betaalde je in 2019 nog 4% bijteling over de eerste €50.000 van de fiscale waarde en alles daarboven wordt belast tegen het reguliere bijtellingstarief van 22%. Dit is sinds dat jaar elk jaar anders tot en met 2026. Zie onderstaande tabel.

Jaar20192020202120222023202420252026
Bijtelling4%8%12%16%16%16%17%22%
Maximale fiscale waarde (t.b.v. lagere bijtelling)€ 50.000€ 45.000€ 40.000€ 35.000€ 30.000€ 30.000€ 30.000n.v.t. 
Daarboven (reguliere bijtelling)22%22%22%22%22%22%22%22%

Voor de ZZP’er, eenmanszaak of VOF is de bijtelling nooit hoger dan de totale autokosten

Zestig maanden na de eerste registratie vervalt de aantrekkelijke bijtelling op elektrische auto’s. Echter betaal je nooit meer bijtelling dan je totale autokosten per jaar. Dus wanneer de financiering, de afschrijving en de onderhoudskosten laag zijn heb je alsnog een hele aantrekkelijke auto voor zowel zakelijk als prive gebruik. Daarbij is het belangrijk om te weten dat het verhaal dat EV’s na 60 maanden ‘lage bijtelling’ (na eerste registratie) direct onaantrekkelijk zijn voor de eerder genoemde rechtsvormen niet helemaal opgaat.

E-drivers bevestigt ons verhaal


Hoe dit precies werkt wordt op het YouTube kanaal van E-Drivers goed uitgelegd middels deze video. Let op: voor een eenmanszaak/zzp’er of een vof gaat dit verhaal echter niet volledig op. Dit komt door de fiscale regeling dat de bijtelling van een auto nooit meer kan zijn dan de totale autokosten op jaarbasis. Hierdoor is de bijtelling van de elektrische auto minder relevant omdat de verwachte autokosten en gebruikskosten laag zullen zijn.

Bekijk het aanbod elektrische auto’s en hybrides

Koop, lease of verkoop net als velen uw elektrische auto bij de EV-specialist van Europa, iLectric Cars!